Tiedote ylläpidolta:

Elektroniikkafoorumi sulkeutuu tietoturva ongelmien takia.
Käyttäjien tietoja (yv:t, sähköpostiosoite ja salasanan hash) on saattanut vuotaa vääriin käsiin.

Foorumi on asettettu vain luku tilaan. Vanhoja keskusteluja voi lukea palvelinsopimuksen päättymiseen asti.
Tietokannasta on poistettu kaikki salasanat, sähköpostiosoitteet ja yksityisviestit.

Jos haluat saada omat yksityisviestisi, lähetä sähköpostia yllapito@elektroniikkafoorumi.com
samasta sähköpostista mikä oli foorumin tiedoissa niin voin kaivella niitä varmuuskopioista.

Mielenkiintoni foorumin ylläpitoon on viime vuosina ollut vähäistä jo muutenkin joten tähän on hyvä lopettaa.
Kiitokset kaikille käyttäjilla ja pahoittelut mahdollisista ongelmista.

Päivitys: Näyttäisi siltä että mahdollinen vuoto koski vanhaa phpBB2 tietokantaa,
joten helmikuuta 2012 uudemmat tiedot pitäisi olla turvassa.

-Lahha
yllapito@elektroniikkafoorumi.com


Likavesipumpun ohjausongelmia

Keskustelua analogielektroniikasta

Valvoja: Moderaattorit


Kokelas
Kokelas
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 10:49
ViestiLähetetty: Ke Loka 11, 2017 11:12
Kiinteistössäni on UPO-systeemi, jossa uppopumppu ilmaa keskimmäisen kaivon "harmaata vettä" halutun välein bakteerihajottamisen kiihdyttämiseksi. Nyt, 39 vuotta hyvin toimineena, liitteen mukainen ohjausyksikkö lakkasi toimimasta. Käytin jonkin verran aikaa googlatakseni korvaavia järjestelmiä, mutta maallikon ongelma on mm. se, millä terminologialla parhaiten löytäisi. MM. "viiverele" antaa hyviä tuloksia, mutta liityin tälle foorumille säästääkseni aikaa. Onko hyviä ehdotuksia 1) yksikön mittaamiseksi ja korjaamiseksi, 2) uuden (halvan!) ostamiseksi, 3) maallikon ymmärtämää kaaviota oman rakentamiseksi kahdesta releestä, 4) jokin muu ratkaisu.

Ostin 7,99 € maksavan digitaalisen, ulkokäyttöön tarkoitetun ajastimen ja ohjelmoin siihen 5 minuutin syöttöjakson 2 tunnin välein jokaiseksi viikonpäiväksi! Tyhjää parempi sekin ja luultavasti toimii.
Kuitenkin ihan vaan kunnioittaakseni n. 40 v toiminutta systeemiä (jossa uppopumppukin on siis toiminut 350 000 h ja sinä aikana pumpannutkin ainakin n. 30 000 h !), voisin irrottaa tuon säätöyksikön, testata ja juotella uudet komponentit. Onko ehdotuksia mistä pisteistä voisi mitata kenties jo paikallaan olessa. (Onko 0,1 uF konkka pelkkä häiriönestokonkka vai mikä-- ei ainakaan kaavion 5 uF)? Onko muuten sama kytkeekö pumpulle menevän sinisen piuhan maahan vai paikkaan 8? Elektroniikkaa harrastavalle tuo kaavio lienee triviaali, mutta maallikolle ei niinkään.

Etukäteen kiitollisena jään odottamaan kommentteja / ideoita.
Liitteet
Ohjausyksikko-2.jpg
Autenttinen kuva, jossa tuulettimeen ei kannata kiinnittää huomiota
Ohjausyksikko-2.jpg (268.39 KiB) Katsottu 1939 kertaa
UPO-Kaavio1.jpg
Kytkentäkaavio
UPO-Kaavio1.jpg (60.45 KiB) Katsottu 1939 kertaa

Guru
Guru
Viestit: 636
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2007 10:23
ViestiLähetetty: Ke Loka 11, 2017 21:41
Paikallaan olevia komponentteja on erittäin vaikea testailla. Joskus vanhalle elektroniikalle on julkaistu pika testipisetitä, joista mittaamalla resistanssia impedanssia tms, on pystytty haarukoimaan paikkaa jossa vika löytyy (esim flippereissä oli aikoinaan tällaisia). Vian haarukointiin käytän itse yleensä muutamaa menetelmää. Ensin katson piirilevyltä tummuneet / hapettuneet kohdat, sitten testaan vehkeen siten, että laitan kmoneeseen virrat ja mittaan maata vasten pisteet mihin asti virrat tulee ja tällä tavalla etsin katkoskohtaa. Seuraava etappi on tunnistaa helposti vikaantuvia komponetteja kuten sulakkeet, elkot, fetit, transistorit, diodit jne... Tällä tavalla aika usein löytyy yleismittaripohjalta useimmat viat vanhoista laitteista. Uusiin laitteisiin tarttee usein skooppia...

Kokelas
Kokelas
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 10:49
ViestiLähetetty: Ti Loka 17, 2017 9:15
Noinhan se varmaan kannattaisi testailla. Muuten, tekniikka on mennyt 40 vuodessa sen verran eteenpäin, että esimerkiksi tuon koko ohjausyksikön voisi korvata vaikkapa talon sisälle sijoitettavalla digitaalisella säätimellä (hinta vain n. 8 €!!), jossa voi ohjelmoida 20 pois/päälle -toimintoja yhtä vuorokautta kohti … ja samalla kertaa vaikka kaikille viikonpäiville. Esimerkiksi n. kerran tunnissa voisi käyttää pumppua vaikkapa 5-10 min. Muistaakseni tuossa alkuperäisessä säätövarat olivat jotain 2-3 min ja 5 -15 min välein… .... jolloin esim. 2 minuutin käyntiaika 13 min käynnistysvälein olisi tarjonnut ainoastaan 4 kpl käynnistyksiä tunnissa, siis käyntiaikaa vain 4 x 2 = 8 min tunnissa. Tällä pärjää ainakin siihen saakka kun joutaa ja viitsii korjailla tuon ohjausyksikön. Varmaankin etsimällä löytäisi säätimiä, joihin voi ohjelmoida enemmänkin kuin 20 jaksoa vuorokautta kohti.

Guru
Guru
Viestit: 636
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2007 10:23
ViestiLähetetty: Ma Loka 30, 2017 9:14
Moderni tapa olisi toteuttaa sovellus pinnankorkeus mittarilla. Eli pumppu tyhjentää kaivon kun on jotain tyhjennettävä. Tällöin pumpun elinkaari kasvaa ja sähkölasku tippuu.

Kokelas
Kokelas
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Loka 11, 2017 10:49
ViestiLähetetty: Ma Loka 30, 2017 10:19
Raimo kirjoitti:Moderni tapa olisi toteuttaa sovellus pinnankorkeus mittarilla. Eli pumppu tyhjentää kaivon kun on jotain tyhjennettävä. Tällöin pumpun elinkaari kasvaa ja sähkölasku tippuu.


Tässä vaan ei ole kysymys kaivon tyhjentämisestä tai edes vajuuttamisesta, vaan veden pumppaamisesta aika ajoin ylös eräänlaisen rouheen läpi takaisin tippuvaksi ja siten ilmattavaksi bakteeritoimintoja varten. Ratkaisin jo jo asian siten, että panin poikki pumppuasemalle tarkoitetulta sulakkeelta lähtevän vaihejohdon ja siihen väliin digitaalisen säätimen.

Paluu Analogiaelektroniikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron