Sivu 1/1

Mitä tarkoittaa "Resonance Frequency" kaiuttimissa ?

ViestiLähetetty: To Loka 05, 2017 17:10
Kirjoittaja peran
Yritin etsiä mahdollisimman halpoja kaijuttimia, ja löysin tämän ...
http://www.ebay.com/itm/3V-5V-16Ohm-Ind ... Sw0axZfyad

Mitä tarkoittaa siinä mainittu "Resonance Frequency". Kuuluuko kyseisellä taajuudella ääni kaikkein voimakkaimmin, vai mitä kyseinen tarkoittaa ?

Lähinnä kyselisin voiko sitä käyttää muissakin taajuuksissa kuin tuossa mainitussa resonointitaajuudella ?

(Tosin aika halpahan sitä on testata, mutta kysynpähän kuitenkin).

Re: Mitä tarkoittaa "Resonance Frequency" kaiuttimissa ?

ViestiLähetetty: To Loka 05, 2017 19:36
Kirjoittaja jahonen
Tavallisissa kaiuttimissa resonanssitaajuus kertoo millä taajuudella ripustuksen joustavuus (ikään kuin jousi) ja liikkuva massa ovat keskenään resonanssissa. Se kertoo lähinnä siitä mitä suuruusluokkaa alin toistuva taajuus on suljetussa kotelossa, samoin se on myös taajuus millä kaiuttimen impedanssi on huipussaan.

t. Janne

Re: Mitä tarkoittaa "Resonance Frequency" kaiuttimissa ?

ViestiLähetetty: To Loka 05, 2017 20:55
Kirjoittaja peran
Lukiomatematiikasta on aikaa, mutta asiaan ilmeisesti liippaa seuraava linkki ?

https://matta.hut.fi/matta/delta/sovell/virtap4.html

Eli L on ilmeisesti se kaiuttimen kela, ja E on se äänikäppyrä, joka lähetetään kaiuttimille.

Ilmeisesti impedanssi eli kokonaisvastus on korkeimmillaan kyseisellä kaiuttimella 2 kHz.

Matalimmaksi ääneksi toi 2 kHz on varsin korkea, mutta kuitenkin korvan kuuluvuusalueella.

Vähän menee hilseen yli...

Lisäksi lähettämäni aaltotyyppi on kanttiaaltoa (ainakin suunnitelmissani).

Matalin taajuus olisi siis 7:ssa oktaavissa (a:n Hz on n. 3520 Hz (C n. 2093,005 Hz)) .

Aikas korkeaa kiminää. :p

Re: Mitä tarkoittaa "Resonance Frequency" kaiuttimissa ?

ViestiLähetetty: To Loka 05, 2017 22:11
Kirjoittaja jahonen
Tuo mainitsemani resonanssi on kuitenkin ihan puhtaasti mekaaninen, sillä ei ole sähköistä alkuperää, eli kaiuttimen puhekelan induktanssi ei näyttele siinä minkäänlaista roolia.

Mikäli kiinnostaa vielä tutkia asiaa niin kaiuttimien sielunelämästä olen joskus kirjoittanut itselleni tämmöisen muistilistan: http://jahonen.kapsi.fi/Audio/Papers/en ... elling.pdf .Tuossa pdf:ssä kaiuttimen sijaiskytkentä kuvassa 3 (Figure 3) sisältää Rms, Cms, Mms resonanssipiirin jonka ominaistaajuus tuo resonanssitaajuus on. Kaiuttimen vastinkytkennässä sähkösuureilla kuvataan mekaanisia suureita. Mekaanisen piirin vastus Rms kuvaa mekaanisia häviöitä eli yksinkertaisesti sanoen jonkinlaista kitkaa.

Varmaankin tuommoinen pikkukaiutin on suunniteltu lähinnä piippariksi. Ei se ääni nyt katoa tuon resonanssitaajuuden alapuolella mutta alkaa kuitenkin vähitellen vaimentua. Kokeilemalla selviää toimiiko tuo käytännössä.

t. Janne

Re: Mitä tarkoittaa "Resonance Frequency" kaiuttimissa ?

ViestiLähetetty: Pe Loka 06, 2017 7:33
Kirjoittaja peran
jahonen kirjoitti:Tuo mainitsemani resonanssi on kuitenkin ihan puhtaasti mekaaninen, sillä ei ole sähköistä alkuperää, eli kaiuttimen puhekelan induktanssi ei näyttele siinä minkäänlaista roolia.


Kiitoksia oikaisusta.

jahonen kirjoitti:Mikäli kiinnostaa vielä tutkia asiaa niin kaiuttimien sielunelämästä olen joskus kirjoittanut itselleni tämmöisen muistilistan: http://jahonen.kapsi.fi/Audio/Papers/en ... elling.pdf .Tuossa pdf:ssä kaiuttimen sijaiskytkentä kuvassa 3 (Figure 3) sisältää Rms, Cms, Mms resonanssipiirin jonka ominaistaajuus tuo resonanssitaajuus on. Kaiuttimen vastinkytkennässä sähkösuureilla kuvataan mekaanisia suureita. Mekaanisen piirin vastus Rms kuvaa mekaanisia häviöitä eli yksinkertaisesti sanoen jonkinlaista kitkaa.


Aikas diippiä settiä.

jahonen kirjoitti:Varmaankin tuommoinen pikkukaiutin on suunniteltu lähinnä piippariksi. Ei se ääni nyt katoa tuon resonanssitaajuuden alapuolella mutta alkaa kuitenkin vähitellen vaimentua. Kokeilemalla selviää toimiiko tuo käytännössä.


Piipparina on tarkoitus toteuttaa, ja siksi kaiuttimen laatu kelpaa, kunhan jotain äänen tapaista se sylkee ulos. Hinta oli kuitenkin ylivoimaisesti edullisin, mitä nopeasti googlaamalla löysin.

Re: Mitä tarkoittaa "Resonance Frequency" kaiuttimissa ?

ViestiLähetetty: Ma Loka 23, 2017 12:49
Kirjoittaja peran
peran kirjoitti:Piipparina on tarkoitus toteuttaa, ja siksi kaiuttimen laatu kelpaa, kunhan jotain äänen tapaista se sylkee ulos. Hinta oli kuitenkin ylivoimaisesti edullisin, mitä nopeasti googlaamalla löysin.Nyt tuli paketti, ja toimii ihan hyvin piipparina. Käyttännössä toimii munakellossa, muttei enää ovikellossa hiljaisen voimakkuuden takia.

Melodiatkin toisti paremmin, kuin osasin odottaa, sillä ei Hifi-tasoinen ääni ollutkaan tavoitteena.

Kukkaroa ei tosiaan keventänyt liikaa.