Sivu 1/1

Vanha autoradio ja GL1237 piiri

ViestiLähetetty: Su Huhti 23, 2017 18:33
Kirjoittaja Juha_T
Suojadiodi oli kärvähtäny, eli ilmeisesti on joskus laitettu johdot väärin päin, tai sovitettu plussarunkoiseen autoon. No se oli äkkiä korjattu.

Ongelmana on nyt ettei kaiuttimista kuulu mitään muuta kuin napsahdus laittaessa virrat päälle, ja kaiuttimen johdoissa on tasainen n.6V jännite. Stereo valo vilkahtelee kun etsii kanavia, joten viritin ainakin pitäis toimia.
Virta tulee tuolle GL1237 vahvistinpiirille asti, ja myös maa. Päällä ollessa se kuumenee tosi nopeasti vähintään 50+asteiseksi (polttaa sormia).

Otin vahvistinpiiriin menevät input johdot irti ja silti piirin input nastoissa on oskilloskoopilla mitattuna tasainen 2V jännite, sama jännite oli myös johdot kiinni, tuskin normaalia?
Eli piiri lienee rikki. Netistä sain googletettua että TDA2005 olisi sopiva tuon tilalle.

Tulo johdoista sain oskilloskoopilla näkymään noin 4mV suuruista audiosignaalin näköistä käppyrää kun ne oli irrallaan, joka reagoi volume- ja balance-säätöihin.

Ja sitten se kysymys.
Onkohan tuo 4mV tasoinen signaali tarpeeksi suuri GL1237 tai TDA2005 vahvistin piirille, vai onko vielä muutakin rikki?

Re: Vanha autoradio ja GL1237 piiri

ViestiLähetetty: Ma Huhti 24, 2017 0:23
Kirjoittaja Jussi
6V outputissa on ihan normi, jos siinä on push-pull tyyppinen pääteratkaisu ilman isoja lyyttejä. Samaten inputin 2V ei vielä oikein kerro mitään varmaa viasta, kun ei jaksa kaivella piirin sisäisestä biasoinnista tietoa...
Itse asiassa, jos kaikki outputit on nätisti 6V, niin kuulostaa enemmän ehjältä, kuin rikkinäiseltä. Ja siihenhän ei siis laiteta kajaria maata vasten, vaan kahden outputin väliin. Jos laittaa toisen piuhan maahan, niin varmaan kuumenee.

Re: Vanha autoradio ja GL1237 piiri

ViestiLähetetty: Ma Huhti 24, 2017 17:31
Kirjoittaja Juha_T
Kiitoksia jälleen. Unohtui mainita toi tyyppi, eli tämä on ihan perus nuppimankka kolmella kaiutin johdolla, jossa kaiuttimien maa on yhtä kuin radion maa.

Otin sen piirin vielä illalla irti ja kyllä siinä näkyi pieni halkeama, joten hain uuden, ja sen jälkeen alkasi putkiradioista tuttu "sormi hilalle" testi tuottaa tuttua pörinää ja inputista katosi se 2V jännite.

No eihän se vieläkää kunnos ollu, kuului aina muutaman sekunnin epäselvää rätinää joka sitten hiljeni tasaisesti pois.
Mittailin sitten vielä että mihin asti plussa ja miinus johdosta kulkee yhteys piirilevyllä, ja siinä lähes vahingos satuin mittaamaan samaa vetoa eri päistä ja yhteys oli poikki. Mitään vikaa siinä ei näkyny ennen kuin rapsutteli lakkaa pois päältä, niin sieltähän puuttui pari milliä kuparia välistä. Johdon pätkä tilalle ja nyt toimii :) Ja volume täysillä tulosignaalin taso on 100mV, kun se ennemmin oli 4mV

Re: Vanha autoradio ja GL1237 piiri

ViestiLähetetty: Ti Huhti 25, 2017 0:20
Kirjoittaja Jussi
Hyvä et lähti pelaan. Noita vanhoja on joskus kiva ropailla.

Re: Vanha autoradio ja GL1237 piiri

ViestiLähetetty: Ti Huhti 25, 2017 18:15
Kirjoittaja Juha_T
Joo on ihan mukavaa puuhastelua. Muutamia vanhempia, enemmän tai vähemmän rikki olevia, musan kuuntelu laitteita on jääny nurkkiin lojumaan. Niitä oon täs koittanu taitojeni mukaan korjailla. Kuitenkin vähän varoen etten tekisi lisää vahinkoa :)