Sivu 1/1

Vahvistimen verkkovirta osuus

ViestiLähetetty: Ke Heinä 09, 2014 17:19
Kirjoittaja Niksa
Moro!

Nyt intin jälkeen ruvennu rakenteeleen audiovahvistinta, jossa suunnitelmissa tietenkin kaikkea hienoa härpäkettä, mutta nyt kyseessä lähinnä verkkovirta toteutukset, ja sähköturvallisuus. Elektroniikka-asentajana ymmärrän jonkin verran niiden päälle, mutta aavistuksen epävarma olen.

Asiaan. Eli tarkoitus olisi ensinnäkin, että laittaisin kaksi muuntajaa, toinen kaikelle härpäkkeelle, ja toinen pääteasteelle. Muuntajaa en osaa tuolle pääteasteelle katsoa, joten siinä neuvoja kaipailisin, ja ei haittaisi vaikka sen toisen muuntajan kanssakin antaisi suosituksia. Ja mikäli ei ole järkevää tehdä kahdella muuntajalla, kertokaa myös sekin, ja selittäkää miksi ja mikä parempi vaihtoehto.

Pääteasteena mulla on seuraava kytkentä, siitä saanee tarvittavat tiedot muuntajan valintaan:
http://electroschematics.com/wp-content ... 86-amp.gif
Tarvii siis plus ja minus käyttöjännitteet. Pääteasteele on tarkoitus ohjata jännite vain silloin, kun inputista tule signaalia. Pääteasteen kortilla on myös tasasuuntaus jännitteelle, eli kortille tulee vaihtosähkö, olisiko tämä syytä heitä kuitenkin poweri-kortin yhteyteen?

Siitä toisesta muuntajasta täytynee olla kaks lähtöä, jotta saa sieltä +15V ja -15V ulos. Tämän muuntajan alle tulee tämän hetkisten suunnitelmien mukaan seuraavia härpäkkeitä:
-Etuaste, alkuun analoginen, myöhemin digitaalinen(digipotikoilla)
-Supparietuaste, digipotikoilla
-Audiosignaalin tunnistusyksikkö(Virransäästöyksikkö)
-10x16segmenttinäyttöä, ohjauskortteineen
-Kosketuspainikkeet, ohjauskortteineen
-Pääohjauskortti
Eli noille on ainakin syytä kyetä muuntajan antaa virtaa.

Noniin, kun muuntajat on suunnilleen selvitetty, niin päästään kytkentöihin ja suojauksiin. Ajattelin seuraavaa mallia: Ihan ensimmäiseksi lasiputkisulakkeet vaiheeseen ja nollaan(onko tarpeellinen?), minkä jälkeen tulee sitten päävirtakytkin. Päävirtakytkimen jälkeen tulee muuntaja, josta sitten poweri-kortille, jne. Muuntaja mahdollisimman kauaksi Etuasteista ja pääteasteesta. Kutistesukalla suojataan kaikki liitännät. Kannattaako tuon pääteastemuuntajalle menevät johdot kierrättää tuon päävirtakytkimen kautta, vai riittääkö, että rele 'katkaisee' sen johdon? Oonko ihan hukassa?

Edit. Tosiaan nyt alkuun ei tule kuin etuaste, pääteaste, poweri-kortti ja mahdollisesti virransäästöyksikkö.

Edit. Hommasin Pioneerin F-X88ZL virittimen, olis tarkoitus modata se sopimaan tämän vahvarin kanssa. Siinä on tollanen 9-pinninne liitin:
1. Rcn
2. GND
3. Lcn
4. +12V
5. Back up +B
6. AC GND
7. Remote cn
8. N/C
9. AC

Noista tarvinen ilmeisesti kaikki muut paitsi pinnit 5, 7 ja 8. Jos oikein käsitin, tuohon AC-pinniin voi laittaa 12VAC, jos heittää sihen tuollasen 100ohm vastuksen sarjaan. Tuon kuutos pinnin aattelin heittää kakkosen kanssa yhteen. Tuon 12V:n(pinni 4) funktiota en löytänyt.

Re: Vahvistimen verkkovirta osuus

ViestiLähetetty: Su Heinä 13, 2014 0:25
Kirjoittaja P10neer1
Itsellä on LM3886 piiriin pohjautuva stereovahvistin tietokonekäytössä, jossa on muistaakseni 120va pakkamuuntaja, jänniteet +-30vdc. Moniko kanavaista vahvistinta olet tekemässä? Muuntajan tehon voit arvioida karkeasti laskemalla kanavien yhteistehon. Etuasteelle riittänee jokin pieni piirikorttimuuntaja tai voit reguloida pääteasteen muuntajalta sopivat jännitteet. Pääteasteen rengassydänmuuntajan ympärille voi helposti käämiä uuden käämityksen tuolle etuasteelle.

Re: Vahvistimen verkkovirta osuus

ViestiLähetetty: Ke Syys 24, 2014 16:12
Kirjoittaja Niksa
Aikas hiljasta ollu? Stereo vahvari on tulossa tuosta, plus sitten subbarin etuaste.

Re: Vahvistimen verkkovirta osuus

ViestiLähetetty: To Syys 25, 2014 21:04
Kirjoittaja Raimo
Niin mikäs oli härpättimen tavoite otto teho? Kallis vaihtoehto on joku 30 high end muuntaja. Halpa on 24 v bulkki rengassydän muuntaja, jonka jännitteen sitten tasaa eri hyvin kunnon elko virityksillä. 24V: kanssa joudut tietty tekeen kompromissin antotehon kanssa, mutta voitat tod näk äänen laadun kanssa???